Podělte se s námi s nasbíranými odpadky a jarními květy

Jaro pomalu, ale jistě přichází. A ačkoliv nyní nemůžeme cestovat, do přírody v našem nejbližším okolí bychom chodit měli. Na tyto vycházky se můžeme vybavit mimo jiné i pytlem na odpadky. „Právě teď “ je doba, kdy se příroda probouzí a potřebuje pomoci od nepořádku, který se objevil pod roztátým sněhem.

A protože začíná jaro, objevují se v přírodě i první květy. Český svaz ochránců přírody při té příležitosti vyhlašuje fotosoutěž „Jarní květy“. Vyzývá lidi, aby se na svých výletech zaměřili na jarní rostliny a třeba se o nich i něco přiučili. V rámci toho ochránci přírody vyzývají: „objevujme, poznávejme, vnímejme jaro všemi smysly!

Pravidla soutěže jsou jednoduchá. Udělejte jednu až dvě fotografie květů a k nim ještě jednu, na které sbíráte odpadky. Fotografie pošlete prostřednictvím formuláře, který najdete na webových stránkách v sekci soutěže. Pokuste se také určit název vyfotografovaných rostlin, který nám pošlete do poznámky.

Pokud si nejste jisti, jakou rostlinku jste našli, a její název Vás zajímá, máte spoustu možností jak na něj přijít. Můžete použít knihu, googlit, vybrat si jednu z mnoha aplikací na určování rostlin, nebo prostě požádejte o pomoc nás.

Fotografie zasílejte do 30. 4. 2021.

autor: Zdeněk Novák, koláž rok 2020