Celosvětový úklidový den 18. září se kvapem blíží!

Český svaz ochránců přírody vybízí dobrovolníky, aby si své úklidy zaregistrovali už nyní. V registraci si totiž mohou požádat o pytle a rukavice, kterých je omezené množství. Žádanka o materiál k úklidu končí 1. září!

Začátkem srpna znovu přišel čas vyhlásit podzimní pokračování české verze celosvětové kampaně „Ukliďme svět“. Letos půjde již o 28. ročník! A je vidět, že tato mezinárodní akce se pevně uchytila v povědomí českých ochránců přírody i dalších dobrovolníků z řad veřejnosti. Navíc s nemalým podílem žáků základních, ale i mateřských škol.

Jen tento rok bylo k dnešnímu dni po Česku zorganizováno přes 396 úklidových akcí. Na úklidu se podílelo na 11 400 dobrovolníků a doufáme, že s podzimním termínem toto číslo výrazně vzroste,“ říká Veronika Andrlová, která v Českém svazu ochránců přírody pracuje jako koordinátorka kampaně.

Do kampaně se po celé České republice může zapojit kdokoliv a to buď zorganizováním vlastní akce, anebo účastí na akci vyhlášené v okolí. Pokud si chtějí lidé organizovat akci sami, je zapotřebí, aby se přihlásili prostřednictvím webového formuláře na www.uklidmesvet.cz.

Ochránci přírody úklidové akce podpoří pytli a rukavicemi a jejich detaily zveřejní na internetových stránkách a aktualizované „úklidové“ mapě.  Tu mohou využít další dobrovolníci, kteří budou hledat organizované úklidy ve svém okolí.

A stejně jako vždy, i na podzim budou úklidy provázet tematické soutěže, které budou zpestřením celé kampaně. Lidé budou mít za úkol posílat fotografie či videa. Podrobnosti o soutěžích budou ochránci přírody pravidelně zveřejňovat na stránkách www.uklidmesvet.cz.

„Máme radost, že se akce každým rokem rozrůstá a děkujeme všem dobrovolníkům za účast i propagaci kampaně. Bez nich by to opravdu nešlo,“ říká na závěr Veronika Andrlová.

 

Ukliďme svět v roce 2021 podporují:

Ministerstvo životního prostředí, Hlavní město Praha, ALPINE PRO, DPD CZ, DB Schenker.

Partnery akce se můžete stát i Vy! Děkujeme!