Ukliďme svět slaví 30 roků! A za dva měsíce to vypukne!

 

Zbývají jen dva měsíce do hlavního termínu dobrovolnické akce Ukliďme svět, kterou už 30. rok u nás koordinuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Termín pro jarní akce Ukliďme svět je stanoven na 26. března. Po dvou letech, kdy větší dobrovolnické akce značně omezovala pandemie Covid 19, se konečně čeká větší účast. Příroda po dvou letech útlumu pomoc dobrovolníků potřebuje! Přihlašovat místní akce můžete už nyní!

Organizátoři místních akcí se mohou přihlašovat na stránkách www.uklidmesvet.cz prostřednictvím formuláře. Zároveň také mohou od ČSOP žádat materiální i informační podporu. Žádanka o zaslání rukavic a pytlů k úklidům bude zveřejněna pouze do 1. března. Hromadná rozesílka balíčků organizátorům proběhne cca týden před hlavním úklidem. „Je důležité, aby dobrovolníci své přihlášky odeslali včas. Balíčky se tak stihnou připravit a odeslat před hlavním termínem úklidů, sdělila koordinátorka kampaně Veronika Andrlová. Místní akce Ukliďme svět lze konat během roku kdykoliv. Pokud je někdo chystá dříve než 26.3., může se na případné podpoře domluvit individuálně, pokud později, měl by si stihnout o podporu požádat do 1. března. Na konci srpna však bude možná další rozesílka materiálů určených pro podporu podzimních úklidů.

Jako každý rok, budou jarní úklidy doprovázet již tradiční fotografické soutěže. První z nich bude „Před a po“, která spočívá ve fotodokumentaci uklízeného místa před začátkem úklidu a bezprostředně po něm. Druhou fotografickou soutěží bude „Fotografie z akce“, která přináší neomezenou míru fantazie. Nejzajímavější, nejvtipnější a nejakčnější fotografie budou mít největší pravděpodobnost výhry. Kromě toho jsme pro letošek připravili také „videosoutěž“ z úklidu, o odpadcích, o recyklaci nebo jen o tom jak třídíte u Vás doma.