Amerika i Benátky bez odpadků! Uklízíme svět už 30 let! A budeme dále!

Dobrovolníci kampaně Ukliďme svět, kterou letos již potřicáté organizuje Český svaz ochránců přírody, mají za sebou hlavní jarní termín úklidů. Ten byl letos o slunečném víkendu 26. a 27. března a zapojili se do něj tisíce dobrovolníků z celé České republiky.

Ukliďme Velkou Ameriku
Ukliďme Velkou Ameriku, Autor: Kateřina Landová

Po dvou letech omezení, která přinášela pandemie Covid 19, se mohly letos uskutečnit i některé lokální tradiční hromadné úklidové akce, které v posledních dvou ročnících nebylo možné pořádat. „A už k nám od organizátorů postupně přicházejí ohlasy, fotografie a reporty z jednotlivých úklidových akcí. A je za nimi vidět spousta odvedené práce,“ říká Veronika Andrlová z Českého svazu ochránců přírody, koordinátorka kampaně Ukliďme svět.

Již tradiční akce, která každoročně probíhá v rámci kampaně Ukliďme svět, se uskutečnila v sobotu v Kojetíně. Po dvouleté covidové přestávce proběhl již pátý ročník úspěšné úklidové akce pod názvem Ukliďme Kojetín, Popůvky a Kovalovice. Letos nám počasí přálo a nejspíš i díky tomu se úklidu zúčastnilo 130 osob, z toho 75 dětí. Nasbíralo se 77 pytlů, což je přibližně 1 800 kg odpadů,“ říká Eliška Izsová, organizátorka úklidu.

Další hromadná úklidová akce, proběhla v okolí i přímo v lomu Velká Amerika. Zúčastnilo se 50 osob, které celkem sesbíraly 600 kg odpadu. Toho nejhnusnějšího – po covidové době se v jenom z nejkrásnějších míst Českého krasu nashromáždili tisíce použitých roušek, vlhčených i nevlhčených kapesníčků, plechovek a obalů od svačin

Ukliďme Kojetín, Popůvky a Kovalovice
Ukliďme Kojetín, Popůvky a Kovalovice

Do akce se zapojily také školy – od těch mateřských až po střední, školy se do úklidů zapojují stále častěji. „Učitelé uklízení mohou vhodně zapojit do výuky a přidat i další témata, spojená například se samotným vznikem odpadu a jeho předcházením. Motivací mnoha z nich je lety prověřený a fungující výchovný efekt, který úklid v praxi na děti má, a pomoci jim mohla i nabídka doprovodných aktivit,“ doplňuje Andrlová.

Příkladnou školní akcí byla akce základní školy v Benátkách nad Jizerou na Husově náměstí. Čtyři třídy uklízely v parku v blízkosti školy, v okolí cyklostezky a podél řeky Jizery. „Na úklid jsme si vyhradili 3 vyučovací hodiny, během kterých jsme posbírali cca 305 kg odpadu. Podařilo se nám nalézt i různé kuriozity, jako třeba peněženku s doklady, gril, značku hlavní silnice, kus počítače, sporáku atd. Velmi nás potěšily reakce kolemjdoucích, které byly velmi pozitivní. Celou akci jsme zakončili opékáním vuřtů,“ komentuje akci její organizátorka L. Benešová.

Podobných úklidových akcí kampaně Ukliďme svět proběhnou v tomto roce ještě stovky. Najít si je můžete na stránkách www.uklidmesvet.cz. A můžete si tam naplánovat i akci svojí. Jednotlivci i skupiny dobrovolníků mohou samozřejmě uklízet kdykoliv, i mimo stanovené hlavní termíny.

Budeme rádi, když v úklidech lidé nepoleví a budou s námi uklízet po celý rok. Také prosím, aby lidé své úklidy registrovali a sdíleli s ochránci fotodokumentaci z akcí. Pomohou tím totiž motivovat další dobrovolníky, “ uzavírá Veronika Andrlová.

Kontakt: Veronika Andrlová, tel.: 773 198 015, uklidmesvet@csop.cz