Úklid přehrady Orlík 2022

5. dubna byl zakončen svoz odpadu na orlické přehradě. Nejen, že jsme odklidili pytle s nepořádkem, které nachystali dobrovolníci, ale sesbírali jsme další spoustu odpadu na březích tohoto krásného rybářského revíru Rady ČRS.

Akce úklidu břehů Orlíku podobně jako v přechozích letech probíhala po dobu tří týdnů (14. 3. – 3. 4. 2022) a to tak, že dobrovolníci mohli na libovolném místě přehrady posbírat odpadky, uložit je do pytlů a ponechat na břehu. Pytle a rukavice byly každému k dispozici na našem středisku na Štědroníně. Kdo se zastavil pro pytle a rukavice, aby se zapojil do sběru, obdržel i drobné upomínkové předměty (plakáty, pexesa, omalovánky, magn

etky) jako poděkování za pomoc.

Nechyběly vyložené „unikáty“, autor: ČRS

Ve dnech 4. a 5. dubna se do akce pustil ČRS. Zaměstnanci sekretariátu Rady ČRS společně s členy profesionální i dobrovolné rybářské stráže a dalšími dobrovolníky během dvou dnů objížděli břehy nádrže. Za pomoci lodí byl odpad odklízen a svážen ze všech částí přehrady. Tam kde nepřiložili ruku k dílu dobrovolníci, vyskočili jsme z lodě a odpadky sebrali.

Složení odpadu bylo i v letošním roce velmi různorodé. Velkou část odpadu tvořily PET lahve, plastové kelímky od piva a limonád, polystyren všech tvarů a velikostí. Zajímavé bylo množství nejrůznější obuvi, překvapivě mnohdy i v páru, a také velký počet plastových zapalovačů. Nemálo bylo uklizeno také skleněného odpadu, který je u vody obzvláště nebezpečný. Z dalších zajímavostí se jednalo o různé staré rekreační vybavení (stolky, židle, slunečníky, grily), nic takového nesmí být na březích vodní nádrže trvale umístěno především proto, aby nemohlo dojít k zaplavení takového odpadu. Nalezeny byly i pneumatiky, různé barely, kanystry, nárazník auta, autosedačka, části lodí, dokonce dva na břehu ponechané staré paddleboardy a mnohé další. Zvláštní část odpadu tvořili bubny od praček, které rybáři používají jako haltýře a jejichž použití je na Orlíku zakázáno. Z tohoto důvodu bylo s nalezenými haltýři na březích naloženo jako s odpadem.

S bubny od praček, které rybáři používají na Orlíku i přes zákaz jako haltýře, bylo naloženo jako s odpadem, Autor: ČRS

Ze sebraného odpadu bylo na první pohled zřejmé, že jeho původci nejsou zdaleka jenom rybáři. Samozřejmě se našlo několik splávků, woblerů, třpytek a vlasců, ale celkově byla místa, která jsou hojně rybáři navštěvována poměrně uklizená. K tomu jistě přispívá i fakt, že rybáři, narozdíl o rekreantů, mají povinnost své lovné místo uklidit. Na dodržování pořádku rybáři bude i nadále dohlížet rybářská stráž.

Chtěli bychom poděkovat všem rybářům i nerybářům, kterým není jedno jak to kolem orlické přehrady vypadá a zapojili se do této prospěšné akce. Usnadnili jste nám tím práci se sběrem a pomohli k rychlejšímu a efektivnějšímu průběhu akce.

Děkujeme také státnímu podniku Povodí Vltavy za zajištění kontejnerů a finální likvidaci veškerého sebraného odpadu. Poděkovat je potřeba i  Českému svazu ochránců přírody za poskytnutí pytlů na odpad a mediální podporu akce.

K úklidu břehů Orlíku nám pomáhá i snížení hladiny přehrady, které významně usnadňuje sběr odpadu. Obdobné snížení hladiny by se mělo v letošním roce opakovat ještě na podzim. Toho bychom chtěli opět využít a akci zopakovat. O termínech Vás budeme informovat na našich webových stránkách a facebooku.

Přejeme všem krásné zážitky v okolí přehrady Orlík a rybářům pěkné úlovky.