Dobrovolníci Ukliďme svět za půl roku uklidili 157 tun odpadu. A v létě budou pokračovat!

Akce Ukliďme svět pořádaná letos už potřicáté Českým svazem ochránců přírody spojila celkem 20 000 dobrovolníků. Ti z přírody uklidili 157 tun odpadu. Velkou zásluhu měly také školy, kterých se do uklízení zapojilo 139.

Letošní ročník akce Ukliďme svět je zatím velmi úspěšný. Pro srovnání, za první šest měsíců letošního roku se počtem zapojeným dobrovolníků i množstvím uklizeného odpadu blížíme číslům za celý loňský rok!

A zahálet nechceme ani v létě. Uklízet se dá při pobytech přírodě či jen výletech, jak vědí mnozí dlouhodobí účastníci dobrovolných úklidových akcí, kteří bez sáčku na odpadky již ani na krátkou procházku  nevyráží. „Nebojte se o takovém úklidovém výletě informovat na  www.uklidmesvet.cz ! Je se čím pochlubit a můžete tak inspirovat ostatní“ doplňuje k tomu Veronika Andrlová, koordinátorka kampaně Ukliďme svět.

Speciální program na léto Ukliďme svět připravil pro dětské tábory a oddíly. Úklid okolí doplní soutěž o vytvoření uměleckého díla z odpadků – jak bude dílko vypadat a z jakého bude materiálu, je zcela na tvůrcích. K jeho přípravě není potřeba nic víc, než odpadový materiál. Děti tak při přípravě materiálu pro jejich umělecké dílko poznají, co jejich spoluobčané nechali v přírodě za „poklady“, které do přírody rozhodně nepatří. Jak se do soutěže zapojit: https://uklidmesvet.cz/2022/05/02/vyzva-pro-detske-tabory-oddily-2/.

Velký boom dobrovolníků a tedy i posbíraného odpadu očekávají ochránci přírody na podzim. „17. září proběhne celosvětový úklidový den Clean up the world a my se samozřejmě zapojíme také, “ říká Veronika Andrlová. Od 25. července bude přístupný na stránkách Ukliďme svět formulář pro registraci úklidu. Dobrovolníci si budou moci požádat i o pytle a rukavice. „S úklidem vám ale samozřejmě pomůžeme celoročně. Pokud z nějakého důvodu nemůžete uklízet v hlavní úklidový den, můžete si vybrat jiné datum. Rukavice a pytle můžeme rozeslat pouze v určený termín najednou,“ uzavírá Andrlová.

Zářijovou vlnu úklidů odstartujeme 10. září akcí Čištění Vltavy 2022. Tímto zveme všechny vodáky i nevodáky na 28. ročník tradičního dobrovolnického sběru odpadu v korytě řeky Vltavy v úseku z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou.

Fotografie z úklidů volně k dispozici zde: https://eu.zonerama.com/CSOP/Album/8274835