Měsíc do hlavního termínu Ukliďme svět 2024! Na žádosti o pomůcky ale už jen 10 dní!

Zbývá právě měsíc do hlavního termínu jarního Ukliďme svět, který proběhne 23. března a zároveň deset dní do uzavření žádostí o bezplatné zaslání úklidových pomůcek. O ty si organizátoři lokálních úklidů mohou požádat na stránkách www.uklidmesvet.cz při registraci úklidu nejpozději do 4. března.

REGISTRACE: Přidejte svůj úklid – Ukliďme svět (uklidmesvet.cz)

„Pytlů a dětských rukavic máme letos i díky podpoře Ministerstva životního prostředí dost, stačí si akci u nás jednoduše nahlásit , říct si k tomu počet pytlů a rukavic a balíček vám zdarma zašleme před hlavním termínem“, hlásí tým Ukliďme svět z Českého svazu ochránců přírody. Letos nabízí hlavně pytle a dětské rukavice kvůli narůstající poptávce škol.

Kvůli krátké zimě je jaro očekáváno dříve, na lov odpadků se tedy vyplatí jít letos za včas, než se zem zazelená a odpadky překryje. „Nedávné přívalové deště a vichry posunuly mnoho odpadků do okolí vodotečí, pokud tedy nevíte, kam se za odpadky pustit, ale chcete udělat dobrý skutek pro přírodu, procházka kolem potoka či řeky je téměř jistota,“ dávají tip organizátoři.

Pochvalují si i dlouhodobou pozitivní zkušenost s místními samosprávami, které Ukliďme svět znají a iniciativě fandí, v úspěchu dobrovolnických úklidů totiž hrají zásadní roli. „Pokud se dobrovolníci s akcí nahlásí s dostatečným předstihem, zpravidla se s místním úředníkem či starostou bez problémů domluví na termínu a místě vyzvednutí naplněných pytlů. Pokud se jedná o větší množství odpadu, jsou mnohdy ochotní poskytnou i celý kontejner,“ potvrzuje zkušenost Kateřina Landová, členka týmu Ukliďme svět.

Akci Ukliďme svět v koordinaci Českého svazu ochránců přírody v roce 2024 podporuje a zaštiťuje Ministerstvo životního prostředí a Magistrát hlavního města Prahy, přepravu zdarma zajišťuje DB Schenker a DPD, děkujeme!

Kontakt: 773198015, uklidmesvet@csop.cz