Nová soutěž: Objevte tajemství jarních hub!

Jaro sice není typickou houbařskou sezónou, ale to neznamená, že houby nerostou. Plný košík hub sice nenasbíráte, ale můžete se seznámit s houbami, které ještě neznáte. Touto dobou totiž v přírodě nedominují takové, na které jste zvyklí při podzimním sběru. Můžete však narazit na smrže, kačenky, ohnivce, pálečky, destice a další. Že je neznáte? Pojďte to změnit a přitom trochu ulehčit přírodě od odpadků.

Začíná pravé jaro a to přímo vybízí k tomu, abychom si vyšli do lesa. Tyto procházky můžete spojit s úklidem a lesu tím alespoň trochu odlehčit od odpadků. A přestože hlavní houbařská sezóna ještě nezačala, můžete při svých procházkách sbírat nejen úlovky v podobě plastů a jiného nepořádku, ale i hub, které v tomto období rostou. Pokud se Vám to podaří, podělte se o svůj nález a zúčastněte se naší soutěže.

Pro určování těchto druhů hub je velmi důležité podívat se na klobouk zespodu. Jak jsou rourky či lupeny husté, jaký mají tvar a barvu, jak jsou připojené k noze. Leckdy kvůli tomu není třeba houby trhat, stačí podsunout fotoaparát pod ně a cvaknout. Důležitým určovacím znakem řady hub je také vůně, a tak si nezapomeňte houby důkladně očichat.

Pravidla jsou opět velmi jednoduchá. Udělejte jednu až dvě fotografie jarních hub a k nim ještě jednu, na které sbíráte odpadky. Fotografie pošlete prostřednictvím formuláře, který najdete na webových stránkách v sekci soutěže. Pokuste se také určit název vyfotografovaných úlovků, který nám napište do poznámky.

Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, kde vyhlásíme vítěze.

Soutěž prodloužena do 20. 6. 2021

autor: Šárka Adamová, ohnivec, rok 2020
autor: Marie Valentová, troudnatec, rok 2020
autor: Jiří Barták, kačenka česká, rok 2020