Ukliďme svět a pomozme tím Zemi

Vážení učitelé,

22. dubna si připomínáme Den Země. Pojďme si s dětmi – žáky i studenty připomenout tento svátek i jinak než jen v lavici nebo před obrazovkou počítače a udělejme společně něco pro Zemi a pro přírodu.

 

Den Země – ukliďme svět od odpadků “ – s Českým svazem ochránců přírody

Ať bude situace jakákoli a s Vašimi žáky se budete moci setkat osobně nebo stále jen distančně, přinášíme pro Vás náměty, jak můžeme pojmout výuku i trochu jinak a v týdnu kolem Dne Země připravit pro žáky zajímavý program. Projektový den, který žákům umožní udělat něco pro životní prostředí a hravou formou doplní i další souvislosti.

  • Ukliďme svět – jádrem aktivity je úklid svého okolí, což je činnost nejen prospěšná, ale hlavně je to pro žáky i výrazný motivační prvek k dalším aktivitám, které mohou na téma vhodně navázat.

 

  • Projektový den či dobrovolná mimoškolní činnost – úklid může nahradit běžnou či online výuku, případně mohou proběhnout po ní. Můžete vyzvat žáky k úklidům individuálním v okolí svého bydliště, nebo budou moci uklízet s rodinou, ve dvojicích či ve skupinkách – jak situace a aktuální opatření dovolí. Na konci akce je vždy vhodná evaluace, která celý zážitek završí.

 

Inspiraci k doprovodným aktivitám najdete v naší brožuře, ke stažení zde.

 

  • Vyplňte svůj úklid a vyhrajte – prostřednictvím formuláře na našem webu uklidmesvet.cz/zprava-o-uklidu/ vyplňte zprávu o úklidu Vaší školy a do kolonky Název úklidu vyplňte – „Školní úklid – název Vaší školy + obec“. Vyzvěte žáky i k focení svých úlovků, které můžete také nahrát do formuláře, případně poslat e-mailem. Vylosované účastníky odměníme věcnými dary.

 

  • Soutěž pro Vaše žáky – vyzvěte žáky, ať téma úklidu ke Dni Země nakreslí či jinak výtvarně ztvární anebo o něm napíšou básničku. Obrázky a básničky nám můžete zasílat poštou (Michelská 48/5, Praha, 140 00) či e-mailem spolu se jménem a věkem soutěžících žáků a kontaktními údaji na školu – připište prosím také název svého úklidu, jak jste ho zadali do formuláře.

 

Ukliďme svět, je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. V České republice kampaň „Ukliďme svět“ od počátku r. 1993 zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. Do kampaně se každoročně zapojuje téměř dvacet tisíc dobrovolníků. Děti a studenti přitom tvoří většinu. Více informací najdete na našich nových webových stránkách www.uklidmesvet.cz.

 

Potřebujete s akcí pomoci? Obraťte se na koordinátorku akce Veroniku Andrlovou, e-mail: uklidmesvet@csop.cz, telefon: 773 198 015.

 

Doufáme, že vás naše nabídka oslovila a budeme se těšit na krásný Den Země.